Veden viehätys - puron solinaa

Kestävästi kotimainen

Rauhallisesti soliseva puro kruunaa pihasi vesiaiheen. Puron rakentaminen ei ole kovinkaan vaikeaa. Pääasialliset vaihtoehdot ovat joko valmiit puroelementit tai metritavarana myytävät allasmuovi ja –kumi. Puropumppun valinta on tehtävä huolella.

Valmiit puroelementit ovat helppo ja nopea vaihtoehto etenkin pienehköissä kohteissa kun pohja voidaan muotoilla hiekalla.
Elementit painetaan valmiiksi muotoiltuun hiekkapetiin alimmaisesta alkaen, siten että seuraava tulee aina hieman alemman päälle. Huomioitavaa asennuksessa on, että elementit asetetaan “vaateriin”, ettei vesi valu reunoilta yli. Elementtejä on tarjolla useita eri mallisia, joita voi yhdistellä makunsa tai maaston mukaan. Hinnat alk. 38 euroa /kpl. Elementeissä on tarjolla myös hieman kalliimpi sarja, joka on huomattavasti vankempaa materiaalia ja väritykseltään erehdyttävän luonnollinen. 

Allaskalvoa kannattaa käyttää mm. isommissa puroissa tai haluttaessa erityistä muotoilua. Kalvot antavat enemmän mahdollisuuksia mielikuvitukselle, mutta ovat myös hieman työläämpiä asentaa. Kalvo on usein ainoa vaihtoehto esimerkiksi luonnon muotoja, kuten kallion halkeamia ti jyrkkiä rinteitä hyödynnettäessä. Kalvon asentaminen aloitetaan niin ikään pohjan muotoilulla, jonka pinta kerroksessa kannattaa käyttää hyvin muotoiltavaa ja ryhtinsä pitävää hiekkaa esim. 0/6 tai 0/9.


Valmiiksi muotoillun pohjan päälle on hyvä laittaa ns. kitkakerrokseksi suodatinkangas, jonka päälle laitetaan suoraan varsinainen allaskalvo. Kalvo painetaan pohjan muotoon ja tämän jälkeen reunojen ulkopuolelle jäänyt osuus taitetaan alas maan sisään, täytetään ja tiivistetään.

Puroletku ylöspäin menevälle vedelle on helppo upottaa samaan vakoon. Kokemuksen mukaan kannattaa kuitenkin koestaa veden käyttäytymistä vaikkapa ämpärillisellä vettä ennen reunojen peittämistä. Joskus silmä voi pettää tai joku reunakallistus olla liian alhaalla. Vesi kuitenkin hakee aina oman tiensä. 

Itse myös “sisustaisin” puron ennen reunojen täyttöä, koska varsinkin painavammat kivet vetävät kalvoa syvempään. Puron somistamiseen lienee miljoonia vaihtoehtoja, joilla kalvon saa helposti maastoutettua. Suosituimpia tapoja ovat eri kokoiset luonnonkivet, hiekka, sepeli, koristekivet, simpukat, allassubstraatti sekä rullatavarana myytävät hiekkamatto tai juuttikangas.


Veden ylösvientiin kannattaa käyttää taipuisaa ja muotonsa säilyttävää puroletkua. Pumpun valinta puroon kannattaa tehdä huolella. 10 cm:n levyinen puro vaatii käytännössä n. 1.000 litraa vettä tunnissa, 20 cm:n puro 2000 litraa jne. Toinen merkittävä seikka on nostokorkeus pumpulta puron yläosaan. Pumppupaketeistamme löytyy pumppaustuottotaulukko suhteutettuna nostokorkeuteen.


 Takaisin: Puutarhatietoa